Werkkostenregeling DGA, waar moet u op letten

Als directeur groot aandeelhouder ziet u wellicht wat op tegen de invoering van de werkkostenregeling. Waar u voorheen een goede manier had gevonden om te werken met de 29 bestaande regelgevingen rondom vergoedingen en verstrekkingen, moet u nu opnieuw het wiel uitvinden.

De komst van de werkkostenregeling werd in 2011 gepresenteerd als een versimpeling van de bestaande regelgevingen. In de periode daarna kwam vanuit het werkveld veel kritiek op de regeling, omdat deze de zaken juist niet zou versimpelen. Door alle gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen zou het juist meer moeite zijn om de werkkostenregeling toe te passen. In de loop der tijd is er het een en ander veranderd, waardoor de WKR nu beter toepasbaar zou moeten zijn.

Als DGA wordt het u vooral gemakkelijker gemaakt vergoedingen en verstrekkingen te maken en te ontvangen. Voorheen moest u voor elke categorie de bijbehorende regelgeving goed kennen. Tegenwoordig hoeft u er slechts op te letten dat uw uitgaven niet buiten de forfaitaire ruimte vallen. De forfaitaire ruimte is in 2013 opgebouwd uit 1.5% van de totale fiscale loonsom van uw organisatie. Vanaf 2015 zal dit percentage verlaagd worden naar 1.2%, lees hier meer over de werkkostenregeling 2015.

Daarnaast zijn producten die noodzakelijk worden geacht voor het uitoefenen van uw functie vrijgesteld. Dit houdt in dat ze de forfaitaire ruimte niet opvullen. Hierbij kunt u denken aan een telefoon van de zaak, een computer op kantoor of uw leaseauto. Kijkt u ook eens bij nihilwaarderingen of gerichte vrijstellingen.