Werkkostenregeling 2015 in een notendop
In 2011 al werd de werkkostenregeling voor het eerst door minister De Jager van Financiën gepresenteerd. Sindsdien is er de nodige ophef over geweest, maar er heeft vooral onduidelijkheid over bestaan. In maart 2013 werd er nog een grote internetconsultatie gehouden, het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn de resultaten daarvan beschikbaar. In het artikel Werkkostenregeling 2015 kunt u de wijzigingen die vanaf 2015 gelden, doornemen.
In het begin van 2013 werd nog gecommuniceerd dat de werkkostenregeling 2014 als zou startjaar hebben, maar in maart 2013 werd deze start door staatssecretaris Weekers uitgesteld naar 2015. De keuze werd gemaakt omdat uit onderzoek naar voren kwam dat de regelgeving nog teveel onduidelijkheden zou bevatten. Er werd gekozen om de start uit te stellen, om zo eerst werkend Nederland van betere informatie te kunnen voorzien. De internetconsultatie van 2013 was één van de gereedschappen die de overheid inzette.
Werkgevers, specialisten en andere geïnteresseerden werd middels een internetplatform om hun mening gevraagd omtrent de WKR. Hier werd onder andere gesproken over onderwerpen als de gebruikelijkheidstoets, het noodzakelijkheidscriterium en de invoeringsdatum. Hoewel ondernemend Nederland verwachtte met Prinsjesdag 2013 meer te horen over de uitkomst van de internet consultatie van staatssecretaris Weekers, bleef het toen verrassend stil.
De werkkostenregeling 2015
Ex-staatssecretaris Weekers had overduidelijk andere zaken aan het hoofd, want het bleef lang stil rondom de werkkostenregeling. Uiteindelijk bleek hij te bezwijken onder de druk en heeft hij de functie als staatssecretaris van Financien neer moeten leggen. Maar ook onder zijn opvolger, Eric Wiebes, bleef het ook nog lang stil, tot 4 juli 2014, net voor het zomerreces van de Tweede Kamer.
Op 4 juli 2014 heeft de staatssecretaris eindelijk meer duidelijkheid gegeven rondom de werkkostenregeling. Deze zal definitief op 1 januari 2015 starten en is op enkele punten aangepast. Zo is het percentage van de vrije ruimte gedaald van 1.5% naar 1.2%, maar hoewel dit een verkleining van het budget lijkt, is dit in feite niet zo. Lees hier meer over de WKR 2015.
Diegenen die niet de mogelijkheden hebben de regeling tot in de puntjes uit te zoeken, raden wij aan eens op de website van FiscFree® te kijken. Dit handige beheer- en bestelsysteem neemt u het werk uit handen en zorgt ervoor dat u altijd binnen de grenzen van de WKR blijft opereren.