aan het werk op vakantie1De vakantieperiode is doorgaans een leuke, ontspannen periode, maar brengt soms ook een werkdilemma met zich mee. Waar voor sommige medewerkers geldt: Ik ga op vakantie en neem mee: mijn werk, kunnen anderen heel gemakkelijk de deur achter zich dichttrekken en de hele vakantie niet aan hun werk denken. Voor ruim de helft van de respondenten die hebben meegewerkt aan het onderzoek Wat vindt werkend Nederland, geldt het eerste scenario. Een belangrijk resultaat van dit onderzoek (gehouden onder Nederlandse kantoormedewerkers) blijkt dan ook dat 56% van de respondenten het werk meeneemt op vakantie.

Het werk meenemen op vakantie kan al gaan om ‘slechts’ een laptop mee in de koffer of bereikbaar blijven voor collega’s. Echt afstand nemen van het werk tijdens de vakantie blijkt dus best lastig te zijn.

Balans werk en privé

Zowel werknemers als bedrijven zoeken de juiste balans tussen werk en privé. Hoewel deze twee steeds meer door elkaar lopen, zijn er toch nog veel medewerkers die het bijvoorbeeld niet prettig vinden om privézaken onder werktijd te regelen. Zo voelt zo’n 27% van de respondenten zich niet op zijn gemak bij het voeren van een privé-telefoongesprek op het werk, is 28% van de respondenten bang de indruk te wekken de kantjes ervan af te lopen en geven de respondenten aan dat het in 44% van de organisaties niet mogelijk is om te werken op afwijkende tijdstippen.

Daarentegen wordt het steeds normaler dat medewerkers in hun eigen tijd werken, iets wat ook heel duidelijk zichtbaar is in de vakantieperiode. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft (56%) van de medewerkers zijn of haar werk in enige mate meeneemt op vakantie en dat zo’n 70% van de respondenten bereikbaar blijft voor collega’s. Zo’n 27% neemt zelfs een laptop mee op vakantie.

Andere werkcultuur

Balans tussen werk en privé: dat betekent dat werk (traditioneel gezien) niet thuishoort in de vakantie. Met het nieuwe werken en de toenemende hoeveelheid ZZP’ers in Nederland, gaat dit natuurlijk niet voor iedereen op en hoeft werken in de vakantie niet per definitie verkeerd te zijn.

Op de vraag; is er behoefte aan een andere werkcultuur is het antwoord echter ‘ja’, zo blijkt uit het onderzoek. Om het maximale uit medewerkers te halen, zullen werkgevers een andere werkcultuur moeten stimuleren. Door deze andere werkcultuur te stimuleren, blijven werkgevers tegelijkertijd aantrekkelijk voor (nieuwe) medewerkers. De nieuwe generaties willen namelijk graag op andere, modernere manieren werken en zijn op zoek naar die gezonde balans tussen werk en privé.

Of die balans tussen werk en privé nu betekent dat de laptop wél of juist niet mee gaat op vakantie, verschilt natuurlijk per medewerker en per bedrijf of organisatie. Het belangrijkste is dat bedrijven en organisaties er goed aan doen om anders werken en beter leven mogelijk te maken. Voor de toekomst van bedrijven, de medewerkers en de concurrentiepositie van Nederland.

Benieuwd naar het hele onderzoeksrapport Wat vindt werkend Nederland? https://www.werktrends.nl/wp-content/uploads/2016/06/Whitepaper_Anders-werken_Wat-vindt-werkend-Nederland.pdf