Er kan in 2014 nog snel een fiets besteld worden!

Er kan in 2014 nog snel een fiets besteld worden!

Dinsdagavond 9 december bracht het Ministerie van Financiën een verlaat Sinterklaas cadeau in de vorm van een overgangsregeling voor de fiets. Door de grote populariteit van het fietsenplan kunnen veel rijwielhandelaren de bestelde fietsen niet meer in 2014 uitleveren. En aangezien de Belastingdienst voorschrijft dat het ‘genietmoment’ (d.w.z. het moment dat de fiets echt in je bezit is) bepaalt in welk budget de uitgave moet worden ingedeeld, kon dit voor veel werkgevers problemen opleveren.

Overgangsregeling

Enkele weken geleden heeft Nationale Fiets Projecten dit probleem bij de Belastingdienst aangekaart. Zij pleitten toen voor een overgangsregeling voor de fiets. Er werd voorgesteld om fietsen die nog in 2014 besteld waren, in het budget van 2014 in te delen. Op die manier zouden werkgevers niet in de problemen komen, hoeven rijwielhandelaren niet met hoge aantallen annuleringen om te gaan en kunnen werknemers zonder zorgen nog snel een fiets bestellen.

Op dinsdagavond 9 december liet het Ministerie van Financiën weten gehoor te geven aan dit verzoek. Alle fietsen die in 2014 besteld en gefactureerd zijn, mogen in het budget van 2014 worden ingedeeld. Mits de fiets nog wel voor 31 maart 2015 geleverd wordt. Dit is dus erg goed nieuws voor alle werknemers die nog op het laatste moment gebruik willen maken van de Fiets van de Zaak regeling! Het mag nog!

Directeur van Nationale Fiets Projecten, Bob Dijksma, laat weten erg blij te zijn met de overgangsregeling. ‘Afgelopen weken hebben we een grote toename in bestellingen van bedrijfsfietsen gezien, het zou erg zonde zijn als een groot deel van deze bestellingen geannuleerd moet worden omdat de fiets pas in 2015 geleverd kan worden. Nu is dat probleem van tafel.’

Werkkostenregeling

Op 1 januari 2015 start de werkkostenregeling. De Fiets van de Zaak wordt dan opgenomen in deze regeling. Hierdoor heeft de fiets niet langer een unieke status, maar wordt deze onderdeel van het werkkostenregelingbudget. Werkgevers hebben ruime keuze in wat ze verstrekken binnen dat budget, waardoor de fiets moet gaan concurreren met bijvoorbeeld laptops en mobiele telefoons. Om die reden adviseren veel werkgevers nog snel in 2014 een fiets onder de oude voorwaarden te bestellen.