Sinds de invoering van de werkkostenregeling (WKR) komt het begrip duurzame inzetbaarheid steeds vaker voorbij. Als het gaat om investeren in personeel, bijvoorbeeld door het aanbieden van opleidingen en cursussen binnen de werkkostenregegling, speelt de werkgever een belangrijke rol. Uit recent onderzoek van het SCP[1] (Sociaal Cultureel Planbureau) blijkt echter dat werkgevers de afgelopen tien jaar steeds minder prioriteit geven aan deze investering in duurzame inzetbaarheid van het personeel.
Waar in de jaren negentig uitvoerig aandacht werd besteed aan opleidingen en cursussen via de werkgever, is dit in de afgelopen tien jaar niet toegenomen, blijkt uit onderzoek van het SCP. Er wordt geconcludeerd dat werkgevers in tijden van crisis drukker zijn met overleven dan met secundaire arbeidsvoorwaarden en investeringen in het personeel.
Optimaal profiteren van de werkkostenregeling
Dat de lage investering in personeel samenvalt met de economische crisis is wellicht geen verrassing. Uit cijfers van het SCP blijkt dat in 2013 zo’n 47% van de bedrijven te maken had met een daling van omzet. Bij het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden binnen de vrije ruimte van de WKR deelt de werkgever de kosten echter met de werknemer, dus op deze manier profiteren beide partijen optimaal van grote fiscale voordelen.
Investeren in personeel kan in de vorm van bijscholing, waarbij zowel de werkgever als de werknemer profiteren van de opgedane kennis én van het grote fiscale voordeel. Naast opleidingen en cursussen kunnen werkgevers er ook voor kiezen om andere secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden die binnen de vrije ruimte van de WKR vallen, bijvoorbeeld het fietsplan, de pc-privéregeling of de vakbondscontributie. Hierdoor bespaart de werkgever op sociale lasten en bespaart een werknemer tot maximaal 52%.
Gemakkelijk aanbieden secundaire arbeidsvoorwaarden
Het is nooit te laat om weer te gaan studeren, en daar helpt FiscFree® graag bij. Omdat bijscholing veel voordelen biedt voor zowel de werkgever als de werknemer, biedt FiscFree® in samenwerking met LOI erkende opleidingen en cursussen aan, met kwalitatief hoog gewaardeerde diploma´s. Naast bijscholing zijn er tal van andere mogelijkheden om leuke extraatjes mét belastingvoordeel aan te bieden via de werkgever.
Dus waarom opleidingen, cursussen en andere extraatjes via de zaak niet bovenaan de prioriteitenlijst plaatsen? Het levert per slot van rekening enkel voordeel op voor iedereen!
[1] Aan het onderzoek deden in totaal 2800 bedrijven mee met vijf of meer werknemers in dienst. De gegevens uit het onderzoek zijn verzameld in de periode van april 2013 tot april 2014. Bron: SCP.