Onder welk budget valt de in 2014 bestelde fiets?

Onder welk budget valt de in 2014 bestelde fiets?

Stel, je wil nu nog snel je fiets in 2014 bestellen, zodat je nog gebruik kan maken van de oude Fiets-van-de-zaak regeling. Je gaat dus bij je rijwielhandelaar langs, zoekt in zijn catalogus een mooie fiets uit en geeft aan dat je die fiets graag wilt hebben. ‘Geen probleem!’ zegt de rijwielhandelaar blij, ‘deze kan ik medio juni 2015 aan je leveren’. Dit is wat er de laatste tijd vaak gebeurt.

Door de onrust die heerst over het eindigen van het Fietsenplan willen veel werknemers nog snel een fiets bestellen met fiscaal voordeel. Rijwielhandelaren hebben het dus druk. Erg druk. Zo druk dat de meeste fietsen pas over een half jaar of meer (!) uitgeleverd kunnen worden.

 

Vruchtgebruik

In de oude regels rondom het Fietsenplan, maar ook in de regels rondom de nieuwe werkkostenregeling spreekt de Belastingdienst over vruchtgebruik. Het vruchtgebruik is het moment dat je daadwerkelijk gebruik maakt van je product, in dit geval een fiets. Een fiets die dus in 2015 wordt uitgeleverd, valt, volgens de regels van het vruchtgebruik, dus ook in het budget van 2015. En dat is het werkkostenregelingbudget!

Dit betekent dus dat je mooie nieuwe fiets, waarvan je dacht dat je hem nog onder de oude regeling had besteld, ineens in het werkkostenregelingbudget van je werkgever valt! Dat was niet de bedoeling!

Want wat nou als je werkgever zich dit ook helemaal niet heeft beseft, en zijn hele budget al heeft ingedeeld. Dan valt de fiets dus buiten het budget, en voor budgetoverschrijdingen moet een strenge naheffing van 80% worden betaald. Voor je nieuwe fiets heb je, onder de oude regeling, netjes €749,- betaald. Maar omdat de uitgave dus niet meer in het werkkostenregelingbudget past, stuurt de Belastingdienst een naheffing. Nu moet er ineens 80%, dus €599,20, aan naheffing worden betaald! Dat was niet de bedoeling!

 

Wij pleiten voor een overgangsregeling

In een interview met de NOS sprak de directeur van Nationale Fiets Projecten, Bob Dijksma, vorige week nog over de hard toegenomen aanvraag naar fietsen via het Fietsenplan. Sinds de media dit bericht heeft opgepikt is de fietsverkoop via het Fietsenplan alleen maar sneller gestegen. Bij Nationale Fiets Projecten is het ongekend druk en rijwielhandelaren kunnen de fietsen niet meer aanslepen. Veel van deze fietsen zullen dus pas echt in 2015 worden geleverd. Wat zeer vervelende situaties kan opleveren voor werknemers, maar vooral voor de werkgevers.

Wij pleiten daarom voor een overgangsregeling voor de fiets. Toen jaren geleden het PC-privé project werd stop gezet, mochten werknemers gebruik maken van een soortgelijke overgangsregeling. PC’s die nog vlak voor het stopzetten van de regeling besteld waren, konden gewoon nog worden verrekend, ook al was de regeling officieel niet meer in gebruik.

Het kabinet heeft besloten dat de fiets haar unieke status onder de werkkostenregeling verliest. Lange tijd was dit een speerpunt uit het Nederlands beleid; file-vermindering, stimulatie van actieve werknemers, mobiliteitsproblemen oplossen. Onder de werkkostenregeling valt dit weg. Het zij zo. Maar zorg er dan in ieder geval voor dat het verdwijnen van deze unieke status geen werkgevers de kop gaat kosten. Werkgevers die hun werknemers nog van een voordeel willen voorzien in de vorm van een voordelige fiets.

 

Belastingdienst; denk alsjeblieft goed na over wat de gevolgen van de regels rondom het vruchtgebruik zijn. Dit kan potentieel grote gevolgen hebben en het, al-niet-zo-grote draagvlak voor de werkkostenregeling nog verder verminderen. Maak het mogelijk een fiets in 2014 te bestellen, waarbij het niet uit maakt dat het vruchtgebruik pas in 2015 valt. Zorg er voor dat werkgevers niet voor onverwachte kosten komen te staan!