stil wkr

Het blijft opvallend stil rondom de WKR

Het heeft enige tijd geduurd sinds onze laatste blog. We zaten dan ook vol spanning te wachten op nieuws van onze nieuwe staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes over de werkkostenregeling. Slechts enkele dagen na zijn introductie verdwenen alle artikelen op de website van de Belastingdienst rondom de werkkostenregeling. Wij waren dus benieuwd. Wat zou er gaan gebeuren? Zou de regeling op de schop gaan? Zou hij rigoureus worden omgebouwd? Met enige onzekerheid wachtten wij af.

Maar niets van dat alles gebeurde. Het bleek een kleine reorganisatie, waarin alle artikelen werden samengevat in het handboek loonheffingen 2014. Na een flinke middag informatie doornemen bleek dat alle artikelen vrijwel één op één waren overgenomen. Vooralsnog weten we niet of deze reorganisatie al gepland stond voor het vertrek van Weekers, of dat Eric Wiebes hier de hand in heeft gehad. Feit blijft dat de startdatum van 1 januari 2015 nog steeds wordt gehandhaafd, en dat er vooralsnog niets is gewijzigd aan de WKR.

Zo nu en dan doet de Belastingdienst een uitspraak over bepaalde zaken die nog onduidelijk waren. Zo berichtte ze in januari nog dat bonusregelingen tot een maximum bedrag van €2.400,- per jaar in te delen zijn in de vrije ruimte, belastingvrij dus. Maar los van dit soort kleinere zaken die de regeling verduidelijken, is er sinds vorig jaar maart eigenlijk niets meer gecommuniceerd.

Is het de stilte voor de storm, of zitten we nu in rustig vaarwater en kunnen we ervan uit gaan dat de werkkostenregeling 2015 ongewijzigd blijft? We hopen in ieder geval nog iets te vernemen van de internetconsultatie van maart 2013. Een aantal zaken binnen de werkkostenregeling werken nog niet optimaal, zoals het hele park aan nihilwaarderingen en gerichte vrijstelling. Het voorstel van het noodzakelijkheidscriterium moet wat beter uitgewerkt worden, maar is zeker een verbetering!

We hopen dan ook snel iets te mogen vernemen van onze nieuwe staatssecretaris, want vooralsnog is het opvallend stil rond de WKR.