NFP stuurt brief aan Belastingdienst

NFP stuurt brief aan Belastingdienst

Het is de afgelopen tijd vaak in het nieuws: er is een ware stormloop op fietsen in Nederland ontstaan. Doordat de werkkostenregeling op 1 januari 2015 start, willen veel werknemers nu nog snel een fiets bestellen onder de voorwaarden van de oude regeling. Bob Dijksma, directeur van Nationale Fiets Projecten, meldt dat het aantal aanvragen is verdrievoudigd in de afgelopen tijd. Dit levert natuurlijk grote drukte op voor de rijwielhandelaren, die vaak de fietsen niet meer aan kunnen slepen. Het komt daarom vaak voor dat de bestelde fietsen pas in 2015 geleverd kunnen worden.

Waarom een overgangsregeling?

Juist dit levermoment is het probleem. De Belastingdienst stelt namelijk dat het ‘vruchtgebruik’, of het ‘genietmoment’ van de fiets bepalend is voor het budget. Dit ‘vruchtgebruik’ of ‘genietmoment’ is het moment dat de rijwielhandelaar de fiets aan de werknemer levert. Dit betekent dus dat als de werknemer de fiets pas in 2015 ontvangt, deze kosten onder het budget van 2015 vallen. Zelfs als de fiets al in 2014 besteld is!

Wat veel werkgevers zich niet beseffen is dat dit betekent dat als de fiets pas in 2015 geleverd wordt, deze onder de nieuwe regeling valt! Zelfs al is de fiets in 2014 onder ‘de oude regeling’ besteld. En in 2015 geldt de werkkostenregeling, waardoor de aanschaf van de fiets dus in de vrije ruimte, het forfait moet worden ingedeeld!

Dit kan voor veel werkgevers een probleem gaan vormen. Wanneer zij bijvoorbeeld het hele budget al hebben ingedeeld moet er namelijk een strenge naheffing van 80% worden betaald over de eventuele budgetoverschrijding. En dat wil natuurlijk niemand.

Brief aan de Belastingdienst

Nationale Fiets Projecten heeft om die reden een brief gestuurd naar de Belastingdienst waarin zij pleiten voor een overgangsregeling. Die regeling houdt in dat fietsen die besteld zijn in 2014 onder de oude regeling vallen, ongeacht of ze geleverd worden in 2015. Op die manier worden er een hoop problemen voor werkgevers voorkomen, waardoor het draagvlak voor de werkkostenregeling niet nog verder hoeft te dalen.

Klik hier om de brief te lezen die door Nationale Fiets Projecten naar de Belastingdienst is gestuurd.