Fietsplan werkgever, hoe werkt het nu?

Met ingang van 1 januari 2015 is de zogenaamde werkkostenregeling (WKR) verplicht ingevoerd. Veel werkgevers en werknemers dachten daardoor dat het welbekende Nationale Fietsplan niet meer zou zijn toegestaan. Het tegendeel is waar!

Elke werkgever mag het Nationale Fietsplan nog steeds aan de werknemers aanbieden waarbij ook nog eens de oude regels van de Belastingdienst (deelname eens per 3 kalenderjaren toegestaan, de fiets diende op minimaal de helft van het aantal dagen voor het woon-werkverkeer te worden gebruikt, en voor een fiets mocht niet meer verrekend worden dan € 749) zijn komen te vervallen. Elke werkgever kan en mag daardoor nu helemaal zelf de spelregels voor deelname bepalen.

Fietsplan en de werkkostenregeling

Het énige feitelijke verschil met de situatie van vóór de WKR is dat het bedrag dat een werkgever voor deelname aan het Nationale Fietsplan met zijn werknemers verrekent, in het jaar van deelname ineens en in zijn geheel in de binnen de WKR beschikbare forfaitaire (of vrije) ruimte valt. Deze forfaitaire ruimte bedraagt in 2021 1,18% van de totale fiscale loonsom van de werkgever waarbij dit percentage over de eerste € 400.000 zelfs 3% bedraagt.

Deze vrije ruimte is nu dus van groot belang. Zoals hierboven al aangegeven kan en mag elke werkgever zijn eigen spelregels voor deelname aan het Nationale Fietsplan bepalen. Als hij alle spelregels volledig los zou laten, zou iedere werknemer meerdere keren per jaar voor een ongelimiteerd bedrag een fiets aan willen schaffen en zou de beschikbare vrije ruimte in no time zijn opgebruikt. Om dit te voorkomen zal de werkgever dus wel weer eigen spelregels op moeten stellen. Bij overschrijding van de vrije ruimte volgt namelijk een eindheffing van 80% over de overschrijding.

Advies nodig? Bekijk hier de mogelijkheden en vraag je gratis informatiepakket aan