Werkkostenregeling 2014 in een notendop

De werkkostenregeling die in 2011 door minister De Jager van Financiën gepresenteerd is, is sinds haar introductie alweer flink aangepast. In overleg met werkgevers, vakbonden en specialisten is de overheid bezig de regelgeving aan te passen zodat deze zo goed mogelijk op de markt aansluit.

In het begin van dit jaar zou de werkkostenregeling 2014 nog als startjaar hebben, maar in maart van dit jaar is dat door staatssecretaris Weekers uitgesteld naar 2015. Dit omdat hij de regeling eerst nog wil vereenvoudigen. Hoewel de werkkostenregeling al een versimpeling is van alle verschillende regelingen die er nu bestaan op het gebied van vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers, blijkt het in de praktijk nog vaak ingewikkeld te werken.

Juist om die reden kende de werkkostenregeling 2013 een grote internet consultatie. Werkgevers, specialisten en andere geïnteresseerden werd middels een internetplatform om hun mening gevraagd omtrent de WKR. Hier werd onder andere gesproken over onderwerpen als de gebruikelijkheidstoets, het noodzakelijkheidscriterium en de invoeringsdatum. Hoewel ondernemend Nederland verwachtte met Prinsjesdag 2013 meer te horen over de uitkomst van de internet consultatie van staatssecretaris Weekers, bleef het toen verrassend stil.

Vooralsnog is het enige zekere dat we kunnen vermelden dat de werkkostenregeling 2015 als startjaar zal zien. In welke vorm dit zal zijn is vooralsnog onzeker, maar dat hij er gaat komen is een feit.

Voor diegenen die toch al zo snel mogelijk met de werkkostenregeling willen starten maar nog wat opzien tegen de nieuwe regelgeving, raden wij aan eens op de website van FiscFree® te kijken. Dit beheer- en bestelsysteem neemt u het werk uit handen en zorgt ervoor dat u altijd binnen de grenzen van de WKR blijft opereren.